Quantcast
Channel: Părerea mea – Bookaholic
Viewing all articles
Browse latest Browse all 154

Poftă de citit sau poftă de băut cafea? Sau, mai degrabă, de stat pe Instagram?

$
0
0

Pentru că sunt multe zile în care mă trezesc că au zburat pe lângă mine minutele petrecute pe Instagram, m-am întrebat dacă nu cumva riscăm să ajungem să ne placă mai mult să ne bem cafeaua virtual, să citim şi să vânăm doar titlurile cărţilor fotografiate şi postate pe Instagram şi, eventual, să nu mai dăm pagina, ci doar click, like sau scroll down.

Pentru aceia dintre voi care nu şi-au scufundat încă mâinile, picioarele şi capul în lumea Instagram, trebuie să ştiţi că mare de tot e această grădină virtuală şi plină de roade care de care mai ispititoare: cafele aranjate cu grijă până se evaporă şi ultimul fir de abur şi-ajungi să-ţi bei cafeaua rece, noi apariţii editoriale care-ţi fac cu ochiul din fiecare colţ de Instagram, flori, prăjituri sau instrumente de scris, toate fac parte din panoplia care, mai ales astăzi, însoţeşte sau pare să însoţească inevitabil fiecare clipă de lectură.

Ce e însă lectura odată cu Instagram? Mai rămâne aceeaşi experienţă în stare pură sau ne trezim că la jumătatea cărţii avem chef să-i facem o poză? Conturi faimoase de cititori pe Instagram se confundă adesea cu împătimiţi ai celor mai frumoase coperţi din lume. Mai mult, există şi conturi dedicate doar rafturilor din bibliotecă, această pasiune constituind aproape o religie în sine. Ştiu din experienţă că nu-i deloc o joacă să-ţi faci ordine în rafturi şi că nimeni nu ia misiunea aceasta în derâdere. Însă, ca orice lucru făcut cum trebuie, aceasta necesită timp, iar un cont de Instagram dedicat lecturii poate deveni, prin definiţie, un element care să ne ţină departe de lectură în sine. Sigur că fiecare caz în parte este discutabil, mai ales că pentru unii bloggeri sau vloggeri Instagramul a completat o ocupaţie pe care o derulau deja cu normă întreagă.

Mărind puţin aria aceasta, ne ţin reţelele de socializare departe de lectură? Ne fac astfel de pasiuni să fim mai puţin cititori şi mai mult oameni care-şi doresc să demonstreze sau să arate cât de mult citesc? Iar dezbateri în această privinţă se ţin pe multe grupuri virtuale şi-n multe medii dedicate lecturii: sunt benefice competiţiile de lectură? Contează cât citim sau ce citim?

Sigur că, personal, cred că întotdeauna calitatea primează. Însă astfel de competiţii, liste pe Goodreads sau conturi de Instagram dedicate cărţilor ajută lectura. E similară această opinie convingerii că numărul de cititori creşte chiar şi atunci când nu se citeşte tot timpul literatură de calitate, dar şansele ca aceiaşi oameni să ajungă şi la o carte a unui scriitor bun sunt cu mult mai mari.

Pe de altă parte, se prea poate ca şi-n mediul online graniţele invizibile să nu fie atât de uşor de trecut. Cu alte cuvinte, mici cercuri sau, după caz, mari grupuri pe Facebook se pot împărţi în tabere adverse şi pot promite că vor rămâne fidele unui singur tip de scriitură.

Şi, din nou, cu riscul de a părea că vă invit pe calea pierzaniei, o să insist: Instagramul serveşte ca loc bun de inspiraţie, ca prilej ofertant de a descoperi ce mai e nou, ca un mod întotdeauna bogat (şi, mai ales, actualizat) de a fi la curent cu ce se mai citeşte prin lumea largă. Şi dacă vă doriţi să trageţi cu ochiul prin rafturile unor oameni pe care îi admiraţi în lumea reală, Instagram deschide o astfel de fereastră (dar şi noi, aici, pe Bookaholic, prin bibliotecile de scriitor descoperite şi prezentate de Ema).

În faţa deliciilor literare virtualizate, ce ne rămâne? Să ne păstrăm, aş spune, un soi de luciditate. Să întindem, cu alte cuvinte, mâna după o ceaşcă de cafea reală şi aburindă, să dăm pagina unei cărţi care se află pe biroul nostru şi, după caz, un scurt şi eficient like unei noi fotografii pe Instagram. Dar să revenim, mai apoi, la lectură!

© Sursă imagine principală

The post Poftă de citit sau poftă de băut cafea? Sau, mai degrabă, de stat pe Instagram? appeared first on Bookaholic.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 154

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48